Passage Narration Exercises for SSC and HSC with Answers

Home / Grammar / Passage Narration Exercises for SSC and HSC with Answers

Dear students, how are you? Your SSC exam is next to the door. I have got you some important questions of passage narration from different Board Questions.

These questions are very important for SSC and HSC exams. Download passage narration exercises with answers pdf version.

You may find helpful: Learn Narration Change Rules in 5 Simple Steps

The following exercises are collected from Board Questions and covered all passage narration rules.

I hope this worksheet will help you a lot. Let’s start answering the following question.

Passage Narration Exercises

Narration Exercises from Board Questions of SSC

1. Change the narrative style of the following text. [DB-2019]

“What is the time by your watch? said an old man. I said, “It is half-past nine.” He said, “I want to go to your house. Will you accompany me, please?” “No, I am sorry because I am going to school,” said I.

1. An old man asked me what the time was by my watch. I replied that it was half-past nine. He said that he wanted to go to my house and asked politely if I would accompany me. I replied in the negative and added that I was sorry because I was going to school.

2. Change the narrative style of the following text. [CB 2019]

“Good morning Rupa.” said Sohel, “How much preparation have you taken for the upcoming SSC Exam?” “A great preparation” replied she. “I hope, I shall get 90+ marks in every subject.” “How confident you are!” said Sohel.

Answer: Sohel wished Rupa Good Morning and asked how much preparation she had taken for the upcoming SSC Exam. She replied that she had taken a great preparation and added that I hoped she would get 90+ marks in every subject. He exclaimed that she was very confident.

3. Change the narrative style of the following text. [RB 2019]

The students said, “We want to celebrate the victory of the National Debate Competition.” The headmaster said, “Why?” The students said, “We want to make it memorable in our life.” The headmaster said, “Don’t worry. I shall take all the necessary steps to arrange the function.”

Answer: The students told the headmaster that they wanted to celebrate the victory of the National Debate Competition. He (H) asked why they wanted to do so. They replied that they wanted to make that memorable in their life. He told not to worry and added that he would take all the necessary steps to arrange the function.

4. [DJB 2019]
Please give me your English Grammar and Composition Book.” said Sara. “I cannot give it. ” said Niha. “I have to take it with me in the class.” “I shall return the book before the class starts. ” said Sara. “Take it. ” said Niha. ” Thank you.” Said Sara.

Answer: Sara requested Niha politely to give her her English Grammar and Composition Book. She (N) said that she couldn’t give it and added that she had to take it with her in the class. Sara said that she would return the book before the class started. Niha told to take it. Sara thanked her

5. [JB 2019]
The teacher said to the boy, “Why are you disturbing the class in this way? Don’t you know that it is an important class? Get out of the room and don’t come back today.” “Excuse me, sir.” said the boy. “I’ll never disturb in the class.” he promised.

Answer: The teacher asked the boy why he was disturbing the class in that way and asked if he didn’t know that it was an important class and told to get out of the room and not to come back that day. He respectfully begged to excuse him and promised that he would never disturb in the class.

6. [CtgB 2019]
Rina said to Karim, “How are you? I went to your house yesterday but did not find you. Where did you go?” “I went to book fair.” said Karim. “I had to maintain our school’s stall.”

8. Rifat told Munir that he hadn’t attended his birthday party. Munir apologized for that and added that he had to go to his uncle’s house in Dhaka and asked how the program had been. He requested that he might show him the photographs.

7. [SB 2019]
The stranger said to the boy, “Can you tell me the way to the nearest hotel?” “Yes, Sir, I can. Do you want a residential one in which you can spend the night?” said the boy. “I don’t want to stay there but I only want a meal.” replied the man. “Paradis Garden will be better for you.” said the boy.

8. [BB 2019]
Rifat said to Munir, “You didn’t attend my birthday party.” “Extremely sorry, friend.” Munir replied, “I had to go to my uncle’s house in Dhaka. How was the program?” “Let me show you the photographs” said Rifat.

Answer: Rifat told Munir that he hadn’t attended his birthday party. Munir apologized for that and added that he had to go to his uncle’s house in Dhaka and asked how the program had been. He requested that he might show him the photographs.

9.
“Why you are putting up the food in your pocket, Sir?” asked the nobleman. “I am doing the right thing. My dress deserves the rich dishes.” replied Sheikh Saadi. “Please tell me clearly what you mean to say?” said the nobleman.

Answer: The nobleman asked Sheikh Saadi respectfully why he (S) was putting up the food in his (S) pocket. Sheikh Saadi replied that he was doing the right thing and he added that his dress deserved the rich dishes. The nobleman requested Sheikh Saadi to tell him clearly what he (S) meant to say.

10.
“Have you ever been to Cox’s Bazar?” asked Shabab “No, I have never been there.” replied Labib. “But I desire for visiting the place” “I had an opportunity to visit the sea beach last year.” said Shabab” “Let us go there this week”

Answer: Shabab asked Labib if he ever been to Cox’s Bazer. Labib replied in the negative that he (L) had never been there. But he added that he desired for visiting the place. Shabab said that he had an opportunity to visit sea beach the previous year. He proposed that they should go there that week.

11. The teacher said to Kamal, “Why are you talking in the class? You should behave yourself.” Kamal replied, “Sir, I am sorry. I am asking Rahim to lend me his pen. My pen has run out.” The teacher said, “Be attentive and listen to my lecture.

Answer: The teacher asked Kamal why he was talking in the class and added that he should behave himself. He respectfully apologized and said that he was asking Rahim to lend him (K) his (R) pen and added that his (K) pen had run out. The teacher told to be attentive and listen to his (T) lecture.

Narration Exercises from Board Questions of HSC

1. “Why are your children crying, my daughter?” said the Caliph. “They have been starving.” said the woman. “Have you none else in the world?” “My husband died some months ago. He left them neither money nor any property. So, they are in great distress. They have to starve sometimes.” “Oh! Let me see, how I can help you.” said the Caliph.

2. How much do you want?” said the Mayor. “A thousand guilders.” said the pied piper. ” All right,” said the Mayor. “We’ll pay you a thousand guilders. When will you set to work?” “Now,” said the pied piper.

More Narration Exercises

1. The daughter said to her father, “Please, come back home soon. Perhaps you have forgotten that today is my birthday.” Father said, “No, I have not forgotte at all.” “Today I am not going to office.’ The daughter said, “Where are you going?” Father said, “I’m going to buy a gift and a birthday cake to celebrate’ your birthday ceremony.” Jumping into a delight the daughter said, ‘Then I shall invite my most bosom friends.”

Answer: The daughter requested her father to kindly go back home soon and said that perhaps he had forgotten that that day was her birthday. Father replied in the negative and said that he had not forgotten at all and further added that that day he was not going to office. The daughter asked where he was going. Father replied that he was going to buy a gift and birthday cake to celebrate her birthday ceremony. Jumping into a delight, the daughter said that then she would invite her most bosom friends.

2. A hawker said, “Will you buy any paper? I have all types of Newspapers and Magazines. Please take one from me.” “I buy books but now I need a weekly. Don’t you have any Weekly Magazine?” said Sushmita.

Answer: A hawker asked Sushmita if she would buy any paper and said that he had all types of Newspapers and Magazines and requested her to take one from him. Sushmita said that she bought books but then she needed a weekly. Sushmita asked the hawker if he did not have any weekly magazine.

3. “You look a little bit like my mother,” he said, “especially in the dark by the fire.” “But you were only four Jerry, when you came here. You have remembered how she looked all these years?” “My mother lives in Manville,” he said.

Answer: Jerry told me that I looked a little bit like his mother especially in the dark by the fire. I told him that he had been only four when he had gone there. Being surprised I asked him if he had remembered how she had looked all those years. He replied that his mother lived in Manville.

4. “Where did you go yesterday?” said Lipi. “I went to Chittagong to see my mother,” said Mina. “She has been suffering from high blood pressure.” “Is she sound now?” said Lipi.” “No,” said Mina.

Answer: Lipi asked Mina where she had gone the previous day. Mina replied that she had gone to Chittagong to see her mother. She added that she (her mother) had been suffering from high blood pressure. Lipi asked Mina if she was sound then. Mina replied in the negative.

5. “Where are you going?” said the merchant. “I was coming to see you.” “What do you want?” “To earn my bread by the labour of my hands.” “Do you really want work?” said the merchant. “Yes, if you have any”. “Then follow me and carry a box from a shop to my house.” “I do not see how I can do that,” said the youth.

Answer: The merchant asked the youth where he was going. The youth replied that he was going to see him. The merchant asked the youth what he wanted. The merchant again asked the youth if he really wanted work. The youth replied in the affirmative and said that he would really want work if he had any. Then the merchant ordered the youth to follow him and to carry a box from a shop to his house. The youth said that he did not see how he could do that.

6. “Have you killed the rates?” said the Mayor. “Yes, I have, said the piper. “Give me the promised money.” “How funny!” said the Mayor, ‘We cannot give you so much money. Take only fifty.’7. “Have you seen your mother, Jerry?” “I see her every summer. She sends for me.” I wanted to cry out. “Why are you not with her? How can she let you go away again?” He said, “She comes up here from Manville whenever she can. She does not have a job now.”

Answer: The Mayor asked the piper if he (p) had killed the rates. The Piper replied in the affirmative that he had. Then he (P) told the Mayor to give him (P) the promised money. The Mayor exclaimed in wonder that it was very funny. He added that they could not give him (P) so much money and told him to take only fifty.

7. “Where is my son?” said the grocer. “A crow carried your son away” said the fruit seller. “You liar. How can a crow carry away such a big boy?” “Just the same way as mice can eat away the balance and weights.”

Answer: The grocer asked the fruit seller where his son was. The fruit seller replied that a crow had carried away his son. The grocer called him a liar and asked him how a crow could carry away such a big boy. The fruit seller replied that it happened just in the same way as mice could eat away the balance and weights.

8. “I came here yesterday from my village,” he said. “Why did you come?” I asked. “My mother sent me to you with this letter.” “How is your mother? I have not seen her for a long time. I hope she is quite well.”

Answer: He said to me that he had gone there the previous day from his village. I asked him why he had gone. He replied that his mother had sent him to me with that letter. I asked him how his mother was and told him that I had not seen her for a long time and I hoped that she was quite well.

9. “Great king of the genies,” called the monster. “I will never disobey you.” Hearing those words, the fisherman became very brave and said, “Tell me why you were locked up in the vase?” The giant angrily looked at the fisherman and said, “Speak to me politely or I shall kill you.” “Why should you kill me?” asked the fisherman.

Answer: The monster called the great king of the genies and said that he would never again disobey him (G). Hearing those words, the fishermen became brave and told the monster to tell him (f) why he (M) had been locked up in the vase. Then the giant angrily looked at him and told the fishermen to speak to him (M) more politely, otherwise, he (M) would kill him (F). The fisherman asked why he would kill him.

10. “I’ll pay for it,” he said. “I broke it, I brought the exe down careless.” “But no one hits accurately every time, Jerry. Moreover, the fault was in the wood of the handle. I’ll see the man who I have bought it from,” I told him.

Answer: Jerry said that he would pay for it and added that he had broken it, he had brought the exe down careless. Expressing dissatisfaction I told Jerry that no one hit accurately every time. Moreover, the fault had been in the wood of the handle. I told him that I would see the man who I had bought it from.

11. “Have you cut your hair off?” asked Jim. “Cut it off and sold it,” Said Della. “Don’t you like me just as well, anyhow? I’m me without my hair, aren’t I ?”

Answer: Jim asked Della if she had cut her hair off. Della replied that she had cut it off and sold it. She then asked Jim if he didn’t like her just as well, anyhow. She also told him that she was her without her hair. He again asked Jim if she was not.

12. “Porter, you may go,” said the mistress of the house laughing, “You have gained your freedom.” “By Allah,” he replied, “I will not leave this house until I have heard the stories of my companions.”

Answer: The mistress of the house told the porter laughing that he might go. She also added that he had gained his freedom. Swearing by Allah, the porter replied that he would not leave that house until he had heard the stories of his companions.

13. “Follow my example” she said, as we shook hands “and never eat more than one thing for luncheon.” “I’ll do better than that” I said, “I’ll eat nothing for dinner tonight”

Answer: As we shook hands she advised me to follow her example and never to eat more than one thing for luncheon. I said that I would do better than that and added that I would eat nothing for dinner that night.

14. “May I come in, sir?” a boy standing at the door said to him. Then without waiting for his reply the boy entered the room and said, “Sir, I have come from Palashpur with a letter from Mr. Ajit Bose.” “Ajit Bose? How is he?” he said smiling. “He is not well. He has been suffering from a serious illness for two years,” the boy said. “How sad it is! May God cure him,” he said.

Answer: A boy standing at the door respectfully asked if he might go in. Then without waiting for his reply the boy entered the room and respectfully said that he had gone from Palashpur with a letter from Mr. Ajit Bose. Being surprised he asked him smiling how he was. The boy replied that he was not well and added that he had been suffering from a serious illness for two years. He exclaimed with sorrow that it was very sad and prayed that God might cure him.

15. “Why don’t you attend classes regularly?” the teacher said to the student. “You can’t expect good results unless you attend classes as I tell you”. “I am sorry, sir, I have offended you,” said the student.

Answer: The teacher asked the student why he didn’t attend classes regularly and said that he couldn’t expect good results unless he attended classes as he told him. The student respectfully told him that he was sorry as he had offended him.

16. Once I said to a sweet girl, “What’s your mother’s name?” She replied cleverly, “I know my mother’s name but I won’t tell you that.” I said, “What a clever girl you are!” “I don’t tell my mother’s name to anybody whom I don’t know”, she spoke with an air of confidence.

Answer: Once I asked a sweet girl what her mother’s name was. She replied cleverly that she knew her mother’s name but she would not tell me that. I exclaimed with wonder that she was a very clever girl. She spoke with an air of confidence that she didn’t tell her mother’s name to anybody whom she didn’t know.

Similar Posts

16 Comments

  1. The young man said, “I can’t stay any longer. The king had sent me to do a very important work.” “Friend, tell me what your important work is. I can also help you,” the man requested.

    1. The young man told the man that he couldn’t stay any longer and added that the king had sent him do a very important work. Addressing the young man as friend, the man requested to tell him what his important work was and added that he could also help him.

  2. "Don't worry about a few mistakes," said the teacher. "You can learn many things through the mistakes you do." "Do we learn from our mistakes, sir?" said the boy "Yes, we learn. Our mistakes make us perfect."
    (solve please)

  3. The teacher said to Kamal, “Why are you talking in the class ? You should behave yourself.” Kamal replied, “Sir, I am sorry. I am asking Rahim to lend me his pen. My pen has run out.” The teacher said, “Be attentive and listen to my lecture.
    please help me

  4. The young man told the man that he(y) could not stay any longer and added that the king had sent him to do a very important work. Addressing him(y) as friend the man requested to tell him what his important work was and added that he could also help him(y).

  5. I said to Rina, "Good morning. Why did you miss the most important class on the rules of passage narration yesterday?"
    "Alas! What a fool I am. Please help me on the topic. By Allah, I will never miss any important class." "Don't do this. Let us
    discuss the topic," I said. Please Answer..

  6. The man said to the manager, " may I coming sir "? yes. "coming". what do you want? said the manager. "I want to open a bank account in your bank". said the man. "can you tell me how i can open a saving account"?

  7. Rita said to Mita,"How are you? I expected you to attend my birthday party yesterday but your absence hurt me much."
    "I am very sorry for this. I have been suffering from fever," said Mita. "I could not inform you because of having no mobile network. Take the gift please." "What a surprise! Thank you so much." Rita said.

  8. By saying good morning I asked Rina why she missed the most important class on the rules of passage narration the previous day. Rina exclaimed with sorrow that she was a very fool. She requested to help her on the topic. She also said by Allah she would never miss any important calss .I advised her not to do that. I proposed her discussing the topic.

Leave a Reply